Hulda või Holle või Lumeeit – heal lapsel mitu nime!

Muinasjutu fännidele ei tule üllatusena see et paljudes muinasjuttudes on oluliseks osaks kuld – sellega tasumine, premeerimine, kulla ketramine, kulla kaevamine jne. Nii on Iiri muinasjutt „Kullapada“, kus kulda koguvad ja puhastavad härjapõlvlased, Eesti muinasjutus „Kullaketrajad“ peavad kolm näitsikut kuldlõnga ketrama, nii et see ei katkeks, Grimmide „Rapuntsli“ juustel on kullasära ja võlujõud, samuti paljudel vanapagana lugudel, kus kulla-himu nii ahneid inimesi kui ka kurjameid endid kulda taga ajama sunnib. Meie tänases „Lumeeide“ muinasjutus pannakse aga virk tüdruk hea töö eest lausa kullavihma alla, kus iga münt tema riiete külge haakub.

Muusikal „Lumeeit“ – Lindakivi Kultuurikeskuses 9. detsembril 2024 a, kell 12.00 ja kell 19.00 ja Aruküla Rahvamajas 10. detsembril 2024 a, kell 11.00 ja kell 13.00.

Vanade Saksa müütide ja vendade Grimmide ainetel loo lavale kirjutanud – nii libreto kuii muusika – Janika Sillamaa. Lavastaja Anna Danilson, muusikajuht Hille Savi, koreograaf Kalli Karmel Jaani, kunstnik Katrin Lehtjõe.
Etendus on vaheajata, kestvus tund.

Millest jutt!
Muusikal „Lumeeit“ on vendade Grimmide tuntud muinasjutt Haldjate maal elavast emand Huldast või ka emand Hollest või Lumeeidest, kelle patjade kloppimisest sajab inimeste maal lund. Seal inimeste maal elab pere – ema Emmeline ja tema kaks tütart – oma hellitatud  tütar Tilda (Glotilda) ja kasulaps – töökas ja hoolas Trudy (Gertrud). Eks Lumeeide Kaevupõhja riiki satub esimesena ju ikka töökas tütarlaps ja alles siis laisk tüdruk, kes oma töö eest ka vastava palga saavad – üks kullavihma ja teine pigi, mida kuulus kukk Bertram ka kade pole külarahvale kuulutama.

Muusikal „Lumeeit“ nägi ilmavalgust 11 aastat tagasi, kui 2013a tellis  Tallinna- ja Harjumaa Lasterikaste Perede Liit Kaunite Koolilt jõuluks loo, mida saaks vaatama tulla suur hulk väga tänulikke vaatajaid. Nii siis saigi tehtud – publikut käis lausa neli saalitäit. Töö käis tol korral nii, et Janika Sillamaa kirjutas libreto ja lõi muusika, Katre Jaani lavastas ja tegi tantsud ning ka kujunduse ja Hille Savi õpetas selgeks laulud. Salme Kultuurikeskus andis esitamiseks kolmanda korruse Tantsusaali ja kokku sai väga vahva elamus nii näitlejate kui ka vaatajate poolel.

Sel korral jäi lugu laiadele rahvahulkadele kättesaamatuks – näitlejate vanemad said küll kusagil tagareas kohakese, aga klasside kollektiivid ei mahtunud tulema.
Viga sai parandatud 2016 aastal, kui lavastaja ja muusikajuhi toolis istus Hille Savi, koreograaf oli Kertu Raja ja kunstnik Riina Vanhanen-Andresen. Siis etendati Lumeeide/Trudy/Tilda juhtumisi suures saalis ja kõik soovijad mahtusid vaatama.

2019 aastal sai „Lumeeidest“ ka film – kus Hille Savi tegi oma režissöör-lavastaja debüüdi.

Esimesed Trudyd/Tildad/Huldad/Emmelined on tänaseks ülikoolid lõpetanud ja filmis mänginud Trudyd ja Tildad on ülikooli just astunud. Heade lugudega on ikka nii, et nad elavad mitmeid inimpõlvi, neid mängitakse ikka ja jälle laval ja linastatakse kinodes.

Seekordsed näitlejad on 10 kuni 12a Laste Muusikateatri vanema rühma õpilased. Peaosades Elody Mahana Marie Barrier (Hulda), Katrin Sirak (Trudy), Deryse Riivik (Tilda), Laura Christina Kaldre (Emmeline), Emily Buinenko (kukk Bertram), lisaks veel terve hulk laulvaid ja tantsivaid vahvaid karaktereid.

Comments are closed.