Laske sisse Mardisandid – Marti, Marti …

Laulumäng “Mardisandi seiklused Kadrilinnas” toob ühte loosse kokku mõlemad rahvakalendri pühad. Kooli- ja lasteaialastel on tore teada saada, kes olid Kadrid ja kes Mardid – seda ongi võimalus teha, tulles vaatama, mis juhtus ühe väikese Mardikesega mardi- ja kadripäeva vahelisel ajal.
Etendused on Von Glehni Teatris Nõmmel 18.novembril kell 11.00, kell 13.00 ja kell 19.00.

Vikipeediast loeme:
Mardipäevaks – 10. novembriks, pidid kõik põllutööd saama lõpetatud – ütleb Eesti Rahvakalender. Mardipäeval kehtis ka osade tööde tegemise keeld, ei võinud teha lina- ja villatööd. Ka on mardipäeva seostatud surnute mälestamisega. Aga eeskätt oli Mardipäev ikka selline lõbus püha, kus santideks riietatud mehed ja poisid (kaasajal ka tüdrukud) käisid majast majja laulmas ja tantsimas, mille eest neile siis maiustusi, aga ka muud söögipoolist ja isegi raha kingiti.
Mardipäev oli pigem meestepüha, mardisandid riietusid tagurpidi keeratud kasukatesse ja üldse tumedasse riidesse.
Kadripäev – 25. november – oli Püha Katariina mälestuspäev, mida peeti naistepühaks, sest selleks ajaks lõpetasid naised karjakasvatusega seotud välised sügistööd, sel päeval pügati ka lambaid ning oodati karjaõnne. Ka Kadripäeval käidi Kadrisantideks – käijateks olid valgesse riietatud tüdrukud ja naised.

Öeldakse et Mart on must ja Kadri on valge, et mardipäeval on maa veel porine, aga kadripäevaks tuleb esimene lumi maha.

Laulumäng Mardikesest viib vaataja algul Kadrilinna, kus valitsejaks Suur Kadri, siis Mardikülla, kus külavanemaks Vana Mart ja vahepeal ka Piirikülla, mis on küla Kardilinna ja Mardiküla vahel.
Suur Kadri on kusagilt kuulnud, et suur osa rahvast peab vahvamaks pigem mardilaule kui kadrilaule ja saab Mardiküla rahva peale kadedaks. Karistuseks varastab ta väikese Mardisandi ära ja lukustab oma maja keldrisse.
Kuidas lugu lõppeb, seda näebki teatris. Lustlikku lugu kaunistavad laulud ja tantsud, autor ja muusikajuht Kaari Sillamaa on hulka võtnud ka tuntud rahvaviisi “Laske sisse Mardisandid”

Laval 30 rõõmsat 7 – 9-aastast Laste Muusikateatri õpilast. Lavastaja, kunstnik ja koreograaf Katre Jaani.

Tegelikult on lugu Mardikese seiklustest Kadrilinnas juba päris ammune – esimene lavastus toimus 2010 aastal ja algul sai see loodud väikesele näitetrupile, kes käis ringi mööda lasteaedu ja esitas seda kogu novembrikuu jooksul. Uuesti on seda tehtud hiljemgi veel mitmeid kordi. Suurele lavale ja pikemas versioonis läheb lugu esmakordselt. Ka tegelasi on nüüd rohkem.
2018. aastal ilmus Kirjastus Virgol ka samast materjalist raamat, kus sees libreto, noodid ja tagakaane vahel heliplaat laulude ja fonogrammidega. Raamat on siiani poes saadaval.

Comments are closed.